Рецепта за Козунак без месене

Тези съставки са достатъчни за два големи козунака

Продукти за тестото:

  • 1 кг брашно;
  • 600 мл предварително загрято прясно мляко;
  • 250 гр. захар;
  • 1 пакет масло (250 гр.);
  • 2 пакетчета суха мая;
  • 6 жълтъка;
  • 200 гр. стафиди;
  • 1 ч.л.екстракт от ванилия;
  • 1 ч.л.ромова есенция;
  • портокалова и лимонова кора;
  • 1/2 ч.л.сол.
  • Продукти за плънката:
  • 6 белтъка;
  • 600 гр.смлени орехи;
  • 4 супени лъжици какао;
  • 200 гр.пудра захар.

Приготвяне на тестото

Маята се разтваря в топло мляко, добавят се  2 супени лъжици захар. Закваската се оставя  да почива за около 20 минути. След втасването се добавя останалата захар, мекото масло ванилията и рома, разбитите жълтъци,  и солта. Следва добавянето на пресятото брашно и стафидите. Разбървате до получаване на хомогенна еластична маса (около 5 минути). В миксера с приставка за тесто също може да се направи тестото. После  се поставете в голяма купа, увийте  с фолио и оставете в хладилника за една нощ или в продължение на 24 часа. Извадете тестото от хладилника 30-50 минути преди печенето.

Приготвяне на плънката за козунака

Белтъците се разбиват (без захар и други добавки), докато се получи пухкава маса. Добавете орехите, какаото и пудрата захар. Разделете тестото на четири равни части. Намазва се добре  формата с масло, разточете двете части във формата на правоъгълници и ги мажете с половината от сместа за пълнежа. Навивате всяка кора на руло и след това усквате двете рула. Слеплитате краищата на козунака и ги мажете с разтопеното масло. Същите стъпки се повтарят с останалите парчета тесто. Отгоре мажете козунаците със смес от жълтък и 2 супени лъжици мляко. Оставяте ги да втасват за час, докато обемът им се удвои. След това ги намазвате отново с разбит жълтък и мляко, поръсвате със захар и печете в загрята на 170 градуса фурна за 40-45 минути. Готовността проверявате с клечка за зъби. Възползвайте се от нашата Великденска Кошница, която съдържа основните продукти необходими за рецептата.

Добър апетит!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *